EU Oznake na gumama

eu-reifenlabel-banner

Nova EU Oznaka Gume

Kako bi Vam ponudili standardne informacije o potrošnji goriva, prijanjanju u mokrim uvjetima i nivou buke Euroska Unija je uvela obaveznu oznaku za sve nove gume. Od studenog 2012. godine sve nove gume dostupne u Europi moraju biti označene. Oznaka ima svrhu dati krajnjem korisniku esencijalne informacije koje će im pomoći pri biranju novih guma.


Kako protumačiti oznaku?

Otpor pri kotrljanju (Potrošnja Goriva)

Potrošnja goriva je bitna zbog smanjenja emitiranja CO2 i troškova vožnje.Ocjene su od A do G, sa tim da se oznaka D ne koristi. Razlika između svake ocjene znači smanjenje ili povećanje potrošnje goriva između 2,5% do 4,5%. To je razlika od 0.42 milja po galonu do 0.56 milja po galonu.

Prijanjanje na mokrom (Performanse Kočenja)

Prijanjanje na mokrom je ključna sigurnosna mjera i odnosi se na sposobnost gume da brzo zaustavi vozilo na mokroj cesti i može biti izmjerena u dužini zastavnog puta. Ocjene su od A do G (D i G se ne korsite). Razlika između ocjena predstavlja porast ili smanjenje zasutavnog puta između jedne ili dvije dužine automobila (između 3 i 6 metara). Početak kočenja pri brzini od 80 km/h.

Buka (Emisija Vanjske Buke)

Ovo je vanjska buka koju guma proizvodi i mjeri se u decibelima. Što više crnih crtica ima na etiketi to više buke guma proizvodi.

Što još uzeti u obzir?

Nova oznaka je dizajnirana kako bi dala informacije o 3 različita kriterija,unatoč tome ima još drugih važnih faktora performansi koje treba uzeti u obzir.Testovi guma šireg obujma uzimaju u obzir barem 11 bitnih faktora performansi u obzir (vidi tablicu ispod) i samim time su izvrstan izvor nezavisnih informacija o svim performansama gume.

 

eu_tyre_label

eu_signet_criteria_red